Громадянська освіта у фаховій підготовці майбутніх учителів у Королівстві Норвегія

Автор(и)

  • Золотаренко Т. О. Український державний університет імені Михайла Драгоманова

DOI:

https://doi.org/10.31392/ONP.2786-6890.4(1).2023.06

Ключові слова:

громадянська освіта, фахова підготовка вчителів, Королівство Норвегія

Анотація

У статті проаналізовано значення громадянської освіти у фаховій підготовці майбутніх учителів на базі Університету Осло (Королівство Норвегія). Стисло висвітлено зміст навчальних програм для студентів, що опановують професію вчителя за освітніми рівнями «Бакалавр», «Магістр», а також здобувачів наукового ступеня Ph.D.
З’ясовано, що на базі Університету Осло освітні програми для здобувачів освіти різняться як за терміном навчання, так і за подальшими можливостями у працевлаштуванні. Навчальний заклад пропонує і однорічний курс із практичної педагогічної освіти (Praktisk-pedagogisk utdanning) (для тих, хто уже здобув освітній ступінь магістра), і навчання на Лекторській програмі (Lektorprogrammet) упродовж п’яти років для здобуття освітнього ступеня «Магістр» та отримання права працювати вчителем. Функціонують також програми з підготовки бакалаврів (терміном у 3 роки). Однак така освіта не дає права на викладання, натомість дозволяє створювати курси чи посібники, працювати адміністратором у закладі освіти або проводити позашкільні заняття. На основі зібраної нормативної джерельної бази зроблено висновки, щодо реалізації змісту громадянської освіти у освітніх програмах підготовки майбутніх освітян.
Встановлено, що з 2023 року в університеті функціонує нова міждисциплінарна ініціатива – UiO: Democracy. Її діяльність об’єднує чотири дослідницьких групи, серед яких: «Science and Democracy», «Voicing Democracy», «The Medicalisation of Democratic Rights in the Debate about Abortion (MEDRA): The US, Ireland and Argentina» та «Objections to democracy». Кожна з груп займається дослідженням конкретної проблеми пов’язаної з питаннями демократії, як от: пошук зв’язків між демократією та наукою, дослідження демократичних мотивів у різножанрових творах від 1750 року і до цього часу, аналіз думок щодо обмеження чи розширення прав на аборти, а також пошуком відповідей на запитання: «Чи потрібна демократична система на сучасному етапі розвитку суспільства?». До роботи з кожного питання залучені фахівці різних факультетів.
Виокремлено перспективні напрямки упровадження норвезького досвіду з реалізації змісту громадянської освіти у фаховій підготовці майбутніх учителів початкової школи в Україні.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-09-30