Зміст дослідження формування ціннісного ставлення до здоров’я дітей 6-7 року життя

Автор(и)

  • Пєчка Л. Є.

DOI:

https://doi.org/10.31392/ONP-npu-1.2021.06

Ключові слова:

система роботи, взаємодія, здоров’язбережувальна діяльність, заклад до- шкільної освіти, початкова школа

Анотація

Анотація. Проблема формування цінностей підростаючого покоління в освітньому процесі є однією з найактуальніших в умовах розбудови та інтеграції України до європейського простору. У дослідженні здійснено теоретичне узагальнення і запропоновано новий підхід до розв’язання проблеми формування основ ціннісного ставлення до власного здоров’я дітей 6-7 року життя у взаємодії закладу дошкільної освіти і початкової школи Освітня взаємодія передбачає врахування й оптимальне використання вікових та психологічних можливостей дітей, а також ампліфікації, самоцінності кожного вікового періоду. Формування основ ціннісного ставлення до власного здоров’я дітей 6-7 року життя буде ефективним за умови збалансованості всіх змістових структур компонентів: когнітивного, емоційно-ціннісного, поведінково-діяльнісного; реалізації етапів роботи; забезпечення педагогічних умов: організацію відповідного предметно-просторового виховного середовища для формування у дітей основ ціннісного ставлення до власного здоров’я; залучення дітей 6-7 року життя до активної здоров’язбережувальної діяльності; робота з вихователями, вчителями з формування у дітей 6-7 року життя основ ціннісного ставлення до власного здоров’я; робота з батьками щодо
формування у дітей основ ціннісного ставлення до власного здоров’я. Найбільш ефективні методи формування основ ціннісного ставлення до власного здоров’я дітей 6-7 року життя – творчі; ігрові; бесіди; складання казок, оповідань; розв’язання проблемних ситуацій; елементи тренінгу; сеанси практичної музикотерапії; пошукова діяльність; проведення дослідів. Серед ефективних форм розробленої методики виокремлено: факультатив «Від казки – до вчинків»; гуртки: краєзнавчо-туристичний «Крок до здоров’я», театральний «Карнавал казок»; проект «Діти – дітям»; акція «Милосердя» тощо.
Результати проведеного дослідження засвідчили досягнення мети, вирішення поставлених завдань Дослідно-експериментальним шляхом перевірено ефективність методики формування основ ціннісного ставлення до власного здоров’я дітей 6-7 року життя у взаємодії ЗДО і початкової школи.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-05-07