Теоретичні аспекти усвідомлення дітьми дошкільного віку мовлення як психолінгвістичного феномену

Автор(и)

  • Товкач І. Є. Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова https://orcid.org/0000-0001-9398-6398

DOI:

https://doi.org/10.31392/ONP.2786-6890.2(1).2022.10

Ключові слова:

мова, мовлення, мовленнєва діяльність, розуміння мови, усвідомлення мовлення, діти старшого дошкільного віку, психолінгвістичний феномен

Анотація

Ця стаття присвячена висвітленню теоретичних аспектів проблеми усвідомлення дітьми дошкільного віку мовлення як психолінгвістичного феномену. Усвідомлення як один з важливих аспектів мовленнєвої готовності дитини до школи досліджувалося багатьма зарубіжними та вітчизняними та вченими. Варто відзначити, що в основі усвідомлення лежить узагальнення власних психічних процесів, що призводить до оволодіння ними. Одним з критеріїв усвідомлення – це узгодженість внутрішнього і зовнішнього, узгодженість думок, почуттів і дій. Так психологам, психолінгвістам добре відомо, що тривалий час дитина дошкільного віку в процесі спілкування з дорослими і однолітками орієнтується не на усвідомлення мови, а на якусь конкретну предметну ситуацію, яка визначає розуміння нею слів, необхідних для спілкування з дорослими і однолітками в повсякденному життя. Однак саме усвідомлення мови, її словникового складу (доречно або недоречно сказані слова, фрази, пропозиції та інше) необхідно дитині для подальшого оволодіння граматикою в усному мовленні та елементами грамоти тощо.
Проблема психолінгвістичного розвитку дитини дошкільного віку розвивалася і продовжує активно розвиватися в усьому світі, однак в Україні останнім часом ця проблема досліджується небагатьма вченими. Аналіз психолого-педагогічної та психолінгвістичної літератури показує, що дана проблема достатньо не освітлена як в теоретичному аспекті, так і в прагматичному плані її реалізації. Подано авторське бачення щодо поняття «усвідомлення дитиною дошкільного віку мовлення». Робота з оволодіння і усвідомлення дитиною дошкільного віку мовлення як якісного сприйняття і розуміння того, чим дитина опанувала практично, залучення її до мовної та мовленнєвої діяльності має здійснюватися не тільки з урахуванням вікових особливостей, а й індивідуальності кожної дитини. Беручи до уваги складність мовознавчих понять, різноплановість думок вчених, узагальнюючи їх, студентам і практикам необхідно дати чітке уявлення про усвідомлення дітьми мовлення як психолінгвістичного феномену. Подальшого вивчення вимагають проблеми розроблення та апробації тренінгової програми з дорослими, практиками дошкільної освіти, спрямованої на підготовку батьків та педагогів до формування усвідомлення мовлення дітьми дошкільного віку.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-11