Прояви пiзнавальної активностi дiтей дошкiльного вiку в рiзних видах дiяльностi

Автор(и)

  • Агiляр Туклер В. В. Український державний університет імені Михайла Драгоманова
  • Товкач I. Є. Український державний університет імені Михайла Драгоманова

DOI:

https://doi.org/10.31392/ONP.2786-6890.5(2).2023.01

Ключові слова:

пiзнавальна активнiсть, iндивiдуальнi особливостi, дитина дошкiльного вiку, види дiяльностi, методи, розвивальне середовище

Анотація

У статтi здiйснено теоретичний аналiз проблеми розвитку пiзнавальної активностi дiтей дошкiльного вiку в рiзних видах дiяльностi. Уточнено дефiнiцiї понять: «активнiсть», «пiзнавальна активнiсть» тощо. Проаналiзовано низку особливостей розвитку пiзнавально· активностi дiтей старшого дошкiльного вiку в рiзних видах дiяльностi. Здiйснено емпiричне дослiдження проявiв пiзнавальної активностi дiтей дошкiльного вiку в рiзних видах дiяльностi. У статтi подано результати опитування студентiв третього курсу, освiтньо-квалiфiкацiйного рiвня «бакалавр», заочної форми навчання Укра·нського державного унiверситету iменi Михайла Драгоманова спецiальностi «Дошкiльна освiта», що висвiтлюють сучасний погляд студентiв на ключовi поняття, види дитячої дiяльностi, в яких пiзнавальна активнiсть проявляється, методiв та прийомiв активiзацiї пiзнавальної активностi, створення сприятливого для пiзнавального розвитку середовища. Проаналiзовано вплив комп'ютерних iгор на формування особистостi в дошкiльному дитинствi. Виявлено, що студенти третього курсу освiтньо-квалiфiкацiйного рiвня «бакалавр», заочної форми навчання надiляють вагомого значення питанню розвитку пiзнавальної активностi, визначають поняття «активнiсть» та «дiяльнiсть» схожими, тотожними. Прояви пiзнавальної активностi спостерiгаються в дiяльностi: iгровiй, творчiй, пошуково-дослiдницькiй, мовленнєвiй. З'ясовано, що осередки розвивального середовища такi, як дослiдницький, творчий, сенсорний ефективнi для пiзнавального розвитку дiтей. Визначенi дiєвi методи та прийоми пiзнавального розвитку дiтей дошкiльного вiку: проведення iгор-вiкторин, використання проблемно-пошукових ситуацiй, придумування загадок, казок, вирiшування iгрових завдань, запитання тощо.
Автори статтi пiдводять до думки, що на сучасному етапi розвитку дошкiльної освiти пiзнавальний розвиток набув особливої потреби для формування успiшної особистостi дошкiльника. Пiзнавальна активнiсть має прояв у видах дитячої дiяльностi та формується завдяки використанню ефективних методiв та прийомiв, органiзацiї сприятливого розвивального середовища в умовах сучасного закладу дошкiльної освiти.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-13