Підготовка майбутніх вчителів до організації ігрового освітнього простору в НУШ засобами конструктору LEGO

Автор(и)

  • Матвієнко О. В. Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова
  • Лук’янченко О. М. Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова

DOI:

https://doi.org/10.31392/ONP.2786-6890.3(2).2022.07

Ключові слова:

освітній простір, початкова школа, конструктори LEGO, підготовка майбутніх учителів початкових класів

Анотація

У статті висвітлено досвід впровадження спецкурсу «Навчання через гру», який реалізується в процесі професійної підготовки майбутніх вчителів початкової школи бакалаврів спеціальності 013 «Початкова освіта». Доведено, що одним із завдань курсу є підготовка до організації ігрового освітнього простору в НУШ засобами конструктора LEGO; усвідомлення сутності ігрового та діяльнісного підходів у навчанні молодших школярів; формування ціннісного ставлення до освітнього потенціалу гри, її розвивальних, навчальних та виховних можливостей; формування практичних умінь щодо керівництва ігровою діяльністю дітей молодшого шкільного віку на основі діяльнісного підходу (засобами конструкторів LEGO); формування вмінь організації педагогічної взаємодії тощо.
Здійснено аналіз наукової літератури щодо уточнення трактування сутності поняття «освітній простір» та виокремлення різних точок зору його тлумачення як з інституційного (певна частка соціуму, де створено умови для розвитку особистості) і субстанціонального аспектів (відносно особистості; як педагогічна реальність, що концентрує в собі сутнісні ознаки простору, демонструє різноманітність можливих проявів освітньої діяльності людини
і є результатом організації взаємодії особистості з об’єктами середовища).
Звернено увагу на важливість усвідомлення майбутніми вчителями філософії The LEGO
Foundation, яка базується на діяльнісному підході в новому для вітчизняної педагогіки ракурсі і передбачає активну ігрову діяльність кожної дитини, залученість її у процес до вільної, керованої або гри за інструкцією, вмотивованість, активну позицію і відповідальність дитини за свій вибір («агентність»); важливість створення «стану потоку» у дитини як умови захоплення своєю діяльністю.
Наголошено на важливості змісту, форм та методів роботи, які базуються на ідеях зарубіжних науковців щодо діяльнісного підходу в осучасненому ракурсі. Підкреслено важливість реалізації принципу «навчання через гру» з наданням грі радісного, значущого, активного, мотивуючого, соціального характеру; наголошено на впливовості гри щодо п’яти основних сфер розвитку дитини, а саме: фізичного, соціального, емоційного, когнітивного і креативного.
Визначено доречність та результативність роботи у мікро-групах, командах й індивідуально в умовах дистанційного навчання щодо оволодіння освітнім потенціалом конструкторів LEGO.
Узагальнено досвід взаємодії кафедри педагогіки і методики початкового навчання із фондом The LEGO Foundation при посередництві МОН України, описано змістовий компонент спецкурсу «Навчання через гру», вивчення якого сприяє формуванню готовності у майбутніх вчителів організовувати ігровий освітній простір у НУШ. Наведено приклади творчих завдань, проєктів, які викликали у студентів жвавий інтерес і були результативними, тощо.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-08

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають