Сучасні тенденції методико-математичної підготовки майбутніх вчителів нової української школи

Автор(и)

  • Чайченко В. Ф. Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова

DOI:

https://doi.org/10.31392/ONP.2786-6890.3(2).2022.13

Ключові слова:

методико-математична підготовка, математична компетентність, методична компетентність, інтеграція, вчитель початкових класів

Анотація

У пропонованій статті розглядається проблема методико-математичної підготовки майбутнього вчителя початкових класів, основаній на сучасних вимогах Галузевих стандартів та концепції Нової української школи. Проаналізовано та визначено сучасні тенденції методико-математичної підготовки майбутніх вчителів нової української школи на засадах інтеграції.
В удосконаленні підготовки майбутніх вчителів початкової школи в нових умовах важлива роль належить теоретичному обґрунтуванню і практичному втіленню ідей інтеграції, пошукам на цій основі нового змісту навчання студентів у закладах вищої освіти, а також змісту педагогічної діяльності викладачів.
У статті проаналізовано дослідження вчених щодо інтеграції математичної та методичної підготовки майбутніх учителів початкової школи. Досліджено питання інтеграційного вивчення дисциплін «Математика» та «Методика навчання математичної освітньої галузі» на педагогічному факультеті підготовки вчителів початкових класів Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова. Представлена авторська навчальна програма освітнього компоненту «Математика з методикою викладання у початковій школі», метою якої є забезпечення теоретичної підготовки студентів, необхідної для їх загального математичного розвитку та формування готовності майбутнього вчителя початкової школи до професійного розв’язання навчально-виховних завдань під час навчання молодших школярів математики відповідно до потреб початкової освіти.
Проблема взаємозв’язку обов’язкових освітніх компонентів «Математика» та «Методика навчання математичної освітньої галузі» вирішується шляхом посилення професійної спрямованості змісту курсу математики, підсилення математичного змісту питаннями практичного застосування теорії в методиці початкової математичної освіти, розробки відповідних навчальних посібників для студентів спеціальності «Початкова освіта».

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-08