Державне нормативно-правове забезпечення вищої освiти Турецької Республiки

Автор(и)

  • Барановська Л. В. Український державний університет імені Михайла Драгоманова
  • Тарнавська Т. В. Український державний університет імені Михайла Драгоманова

DOI:

https://doi.org/10.31392/ONP.2786-6890.5(2).2023.04

Ключові слова:

нормативно-правове забезпечення, вища освiта, Турецька Республiка, закон, Європейська рамка квалiфiкацiй, навчання впродовж життя

Анотація

Удосконалення системи вищої освiти в Українi потребує здiйснення порiвняльних дослiджень розвитку освiтнiх систем рiзних країн. Попри те, що Туреччина впроваджує власну систему вищої освiти, яка вiдрiзняється вiд Європейської, країна активно працює над її гармонiзацiєю з Європейськими стандартами. Ефективне правове регулювання є ключовою умовою та дiєвим iнструментом для успiшного розвитку й модернiзацiї системи вищої освiти. Сучаснi тенденцiї трансформацiї освiтнiх систем, глобальнi змiни у суспiльствi та iнтенсивний розвиток ринку працi створюють новi передумови для спiвпрацi закладiв вищої освiти рiзних країн. Намагання України та Турецької Республiки доєднатися до Європейського освiтнього простору зумовлює необхiднiсть поєднання зусиль для досягнення спiльної мети, змiцнення iмiджу та привабливостi наших країн у свiтi.
Метою статтi є огляд державного нормативно-правового забезпечення вищої освiти Турецької Республiки та останнiх змiн у законодавчих документах задля подальшого порiвняння з органiзацiєю вищої освiти в Українi та виявлення позитивного досвiду для запозичення. Застосовано теоретичнi (контент-аналiз офiцiйних документiв) i конкретно-науковi (хронологiчний та причинно-наслiдковий аналiз) методи дослiдження, що уможливило вивчення нормативно-законодавчого забезпечення системи вищої освiти Турецької Республiки та аналiз сучасного стану, тенденцiй модернiзацiї та перспектив розвитку галузi з метою впровадження передового досвiду в органiзацiю системи вищої освiти України. З'ясовано мету та принципи вищо освiти Турецької Республiки, розглянуто Турецьку Рамку квалiфiкацiй, дослiджено процедури та принципи проведення вступних iспитiв i досвiд створення вiртуального путiвника для абiтурiєнтiв, взято до уваги думки та рекомендацiї турецьких вчених щодо органiзацiї роботи органiв вищої освiти.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-13