Складові життєвого успіху студентської молоді

Автор(и)

  • Рашковська І. В.

DOI:

https://doi.org/10.31392/ONP-npu-1.2021.07

Ключові слова:

теорії успіху, особистість, успішність особистості, студент, фактори становлення успішної людини, професійне визначення

Анотація

Анотація. В даному дослідженні здійснено аналіз сучасних тенденцій і змін у свідомості студентської молоді, пов’язані з орієнтацією на європейські стандарти життя, кар’єрні досягнення, матеріальне забезпечення тощо; здійснено спроби знайти відповіді на питання конструювання подальшого життєвого шляху успішного студента за допомогою вивчення класичних та сучасних філософських, психолого-педагогічних теорій становлення успішної особистості молоді, з урахуванням творчих аспектів, які розглядаються як базові; положень, що демонструють успішність як новоутворення, формування якого відбувається з дитинства, а триває все життя.
Представлено комплексне розуміння поняття успіху особистості як цілісної структури,
різноманітної за змістом та формами, з опорою на авторський досвід практичної роботи
з людьми різних професій. Наголошено на неможливості глибокого розуміння успіху без вивчення поглядів і дій кожної окремої сім’ї, оскільки саме вона бере участь у скеровуванні прагнень і бажань зростаючої особистості, починаючи з раннього дитинства. З опорою на сучасні
дослідження, як вітчизняних так і західних психологів, акцентовано увагу на суттєвій ролі
стилю виховання в сім’ї, який безпосередньо впливає на самооцінку, відповідальність та навчальні досягнення, що є складовими успішного самовизначення особистості у майбутньому.
Окремі роздуми і педагогічні дії автора зосереджено на необхідності створення сприятливих
психологічних умов для становлення успішної особистості під час навчання майбутнього педагога і психолога у закладі вищої освіти, запровадження спеціальних занять, тренінгів, бесід з питань розуміння самого поняття «успішна особистість», власного шляху досягнення успіху в будь-яких сферах життєдіяльності особистості. Презентовано результати дослідження уявлень сучасних студентів про успішну особистість та шляхи досягнення ними успіху, усвідомлення відповідальності за свій життєвий вибір та професійне визначення.
Викладено перспективи подальших теоретичних досліджень та практичних розробок в контексті визначеної для дослідження проблеми, що сприятимуть становленню успішної особистості сучасної студентської молоді.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-05-07