Визначення критеріїв оцінювання сформованості іншомовної компетентності майбутніх учителів початкової школи

Автор(и)

  • Попова Л. М. Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова https://orcid.org/0000-0002-2611-2786

DOI:

https://doi.org/10.31392/ONP.2786-6890.2(1).2022.05

Ключові слова:

критерій, показник, рівень, мотивація, навчальна ситуація, професійна іншомовна компетентність, педагогічний процес, мовний інтенсив, тести

Анотація

У статті розглядається актуальна проблема готовності до іншомовної професійної комунікації майбутніх учителів початкової школи. Особлива увага надається концептуальним засадам формування системи підготовки майбутніх фахівців, основним принципам й умовам їхнього професійного розвитку, що підтверджено низкою нормативно-правових документів. Розглянуто доробки багатьох вітчизняних та зарубіжних дослідників, які розробляли питання формування іншомовної компетентності студентів; завдання, пов’язані з визначенням цілей і змісту іншомовної освіти. Це обумовлюється створенням європейського простору вищої освіти та потребує реалізації нагальних завдань щодо посилення мотивації до вивчення студентами іноземної мови у закладах вищої освіти та більш ефективного іншомовного професійного спілкування.
Визначені й досліджені критерії та рівні сформованості володіння навичками іноземної мови студентами немовних спеціальностей, подано результати «скрінінгового тестування» студентів першого курсу, відзначена важливість моделювання навчальних ситуацій як комплексного засобу стимуляції студентів до самоаналізу, самооцінки, саморозвитку, спілкування з урахуванням ролі психологічних аспектів організації навчального процесу з іноземної мови. Також в дослідженні представлені результати проведеного експерименту з впровадження технології моделювання навчальних ситуацій.
Доведено, що формуванню умінь застосовувати рецептивні стратегії планування освітнього процесу слугують підготовчі інтерактивні вправи з активним використанням засобів інформаційно-комунікативних технологій, елементів інтенсивного навчання. Запропонована особистісно-орієнтована модель навчання іноземної мови з елементами інтенсиву, що поділяється на психолого-педагогічний та методичний компоненти.
Особлива увага приділена психолого-педагогічним особливостям організації освітнього процесу з іноземної мови, формування мотивації вивчення іноземної мови у студентів закладів вищої освіти.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-11