Феномен «дуальної освіти» в процесі професійної підготовки майбутнього фахівця: європейський досвід

Автор(и)

  • Попова Л. М. Український державний університет імені Михайла Драгоманова

DOI:

https://doi.org/10.31392/ONP.2786-6890.6(1).2024.15

Ключові слова:

дуальна освіта, професійна підготовка, європейський досвід, теоретичні і практичні складові навчання, заклади вищої освіти, елементи трансверсальності, навчання, що базується на поєднанні з роботою

Анотація

В статті розглядаються питання ролі феномену «дуальної освіти» в професійній підготовці майбутніх фахівців, актуальні питання європейського досвіду в цій сфері. Дуальна освіта є ключовою складовою професійної підготовки майбутніх спеціалістів в сучасних умовах. На ринку праці, що постійно розвивається, роботодавці вимагають кваліфікованих спеціалістів, які мають як теоретичні знання, так і практичний досвід. Дуальна освіта, освітня модель, яка поєднує професійне навчання та навчання в аудиторії, виявилася ключовим компонентом у підготовці майбутніх спеціалістів. По-перше, дуальна освіта завдяки інтеграції навчання на робочому місці та теоретичного навчання це дає змогу студентам отримати повне розуміння обраної ними професії, ефективно усуваючи прогалини в навичках. Відтак, випускники, які навчались в умовах дуальної освіти стають біль конкурентоспроможними на світовому ринку праці. Ось кілька причин, чому дуальна освіта важлива в сучасному контексті, а саме: Усунення нестачі навичок (Зі швидким технологічним прогресом і зміною потреб промисловості на ринку праці зростає нестача навичок. Дуальна освіта допомагає подолати цей розрив, озброюючи студентів як теоретичними знаннями, так і практичними навичками, які стосуються обраної професії); Підвищення можливостей працевлаштування: (випускники дуальної освіти мають вищі показники працевлаштування, оскільки вони володіють готовими до роботи навичками та галузевими знаннями; це робить їх привабливими кандидатами для роботодавців, які шукають компетентних спеціалістів, які можуть негайно сприяти успіху їхньої організації); Адаптація до Індустрії 4.0 (Оскільки промисловість продовжує розвиватися з появою автоматизації, штучного інтелекту та інших технологічних збоїв, подвійна освіта гарантує, що студенти підготовлені до вимог Індустрії 4.0. Інтегруючи навчання на робочому місці з навчанням у класі, студенти отримують необхідні навички, щоб адаптуватися та процвітати в цьому новому промисловому середовищі); Сприяння навчанню впродовж життя (Дуальна освіта сприяє розвитку культури навчання впродовж життя, наголошуючи на важливості постійного розвитку навичок і здатності до адаптації. Це готує студентів залишатися актуальними та конкурентоспроможними протягом усієї кар’єри на швидко мінливому ринку праці).

Заохочення міцного партнерства між галуззю та освітою: системи подвійної освіти спираються на співпрацю між навчальними закладами та роботодавцями. Ці партнерства створюють можливості для студентів спілкуватися з професіоналами та розвивати відповідні галузевим навичкам, а також гарантують, що навчальні програми відповідають поточним потребам галузі. Підсумовуючи, дуальна освіта є надзвичайно важливою в наш час для підготовки майбутніх спеціалістів, які адаптуються, кваліфіковані та готові до роботи в умовах дедалі більшої конкуренції та розвитку ринку праці.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-07

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають